Masterplanen er udarbejdet i samarbejde med Niras, som har været rådgiver på projektet. I masterplanen har Niras analyseret den eksisterende ledningsstruktur med henblik på at opstille tre forskellige scenarier, der tager højde for by- og teknologiudvikling de næste 20 år.

 

Undervejs i forløbet har der vist sig positive overraskelser:

 

"Vi har opdaget, at ledningsnettet i Frederikshavn er relativt ungt, så det er primært stikledninger og enkelte ledningsstræk, vi har brug for at renovere. Vi har ikke tidligere haft et ordentligt overblik over ledningsnettet, men nu har vi fået det hele op i en højere enhed og har opdateret vores GIS, så vi ikke længere skal tilbage til, hvad folk kan huske", siger projektleder Claus Flensted Andersen hos Frederikshavn Forsyning.

 

I projektperioden har der været forskellige scenarier i spil, hvor man eksempelvis har kigget på overskudsvarme fra forskellige lokaliteter, men undervejs er der også sket ny udvikling på disse projekter, som gør, at der desværre er delementer i masterplanen, som ikke vil blive effektueret. 

 

Fjerner unødig overinvestering

I Frederikshavn har masterplanen givet et bedre overblik, så man fremadrettet kan afsætte færre penge til renovering og undgå overinvestering.

 

"Fremadrettet afsætter vi 5-7 millioner mindre om året til renovering, så det er en form for unødvendig overinvestering, vi undgår. Tidligere lå renoveringsbudgettet på ca. 16 millioner, og i dag lander det på omkring 10 millioner kroner, siger Claus Flensted Andersen.

 

Hermed har masterplanen massiv økonomisk betydning for Frederikshavn Forsyning.

 

Glade for rådgivningen

Alt i alt har Frederikshavn Forsyning været glade for projektforløbet i INDDHEAT, som har støttet med 90 procent tilskud til den rådgivning, der er udført af Niras. 

 

Projekterne i Frederikshavn har stor værdi på både den korte og lange bane og har givet Frederikshavn Forsyning mod på at være med i andre lignende projekter i fremtiden.