I efteråret 2019 mødtes Jesper Skrubbeltrang, Driftsleder hos Sindal Varmeforsyning, Martin Bro, Projektchef hos Logimatic og Anders N. Andersen til et ERFA-møde om IT driftstøtteværktøjer til fjernvarmeværker.

 

En snak om udfordringer og muligheder ledte til et spændende udviklingsprojekt. Sindal Varmeforsyning bruger allerede i dag EMD Internationals systemer energyPRO og energyTRADE, men med hjælp fra Logimatic kan systemerne nu integreres direkte

i Sindal Varmeforsynings SRO-anlæg (Styring Regulering Overvågning).

 

Grønnere og smartere produktion

 

”Hos os betyder det her samarbejde, at produktionen bliver optimeret, fordi systemerne taler bedre sammen. F.eks. ser systemet fremad for os, så vi ikke skal tænke på gas- og elpriser de næste timer eller døgn. Nu kan systemet selv melde ind, hvordan produktionen skal køre, så vi producerer billigst muligt”, fortæller Jesper Skrubbeltrang.

 

For Sindal Varmeforsyning er den nye integration endnu et skridt mod en grønnere og smartere produktion. Hvis der sker nedbrud i produktionen, meldes det ind i systemet, som tager enheden ud af ligningen og sikrer den mest optimale produktion ud fra situationen. Tilsvarende integreres det let i systemet, når der skal investeres i en ny varmepumpe, elkedel eller anden produktion.

 

”Det skal ikke være en lukket bog”

 

Hos Logimatic så man muligheden for at gøre hverdagen lettere for fjernvarmeværkerne: ”Mange fjernvarmeværker har flere forskellige systemer, der ikke automatisk snakker sammen. Hvorfor ikke give dem muligheden for at køre tingene sammen? Det er ikke nyt og revolutionerende, men det bliver smartere,” fortæller Martin Bro, der uddyber: ”det skal ikke være en lukket bog, så det skal lægges på deres eksisterende styringsværktøj, og det er hverken dyrt eller tidskrævende at lave den her integration.”

 

Logimatics rolle i projektet er at lave et nyt interface, med andre ord et skærmbillede, der kobler fjernvarmeværkernes systemer sammen, så man får en smartere integration. Ifølge Martin Bro giver det værkerne flere tangenter at spille på: ”det gælder om at bruge dem mest smart og fornuftigt. Fjernvarmeværkerne får et bedre overbliksbillede, der sikrer den mest optimale produktion, der ligeledes kan planlægges flere dage frem.”

 

I første omgang er løsningen lavet til Sindal Varmeforsyning, men løsningen er skalerbar til andre fjernvarmeværker, og det er netop ambitionen for Logimatic. Projektet kan hjælpe mange fjernvarmeværker med at integrere systemerne, så flere får en grønnere og mere optimeret produktion.

 

Netværk og videndeling skaber resultater

 

Samarbejdet mellem Jesper Skrubbeltrang, Martin Bro og Anders N. Andersen opstod til et ERFA-møde afholdt i regi af netværket FleksEnergi.

 

Netværkskoordinator Hanne Skovby er glad for, at ERFA-mødet har faciliteret samarbejde og skabt et konkret produkt: ”Vi afholder ERFA- og temamøder indenfor forskellige emner ca. 6 gange om året, og vi har et stærkt netværk med mere end 150 aktører på tværs af fjernvarmeværker, leverandører, rådgivere og vidensinstitutioner. Vi har altid stort fokus på netværk og videndeling, og vores opdrag er at skabe vækst og bidrage til den grønne omstilling, så vores arbejde lykkes, når nye projekter og produkter udspringer herfra.”