Partnerskab som drivkraft for grøn omstilling
I 2020 blev Green Hub Denmark etableret som et offentligt-privat partnerskab med det formål at accelerere den grønne omstilling i Nordjylland og medvirke til at indfri Danmarks klimamål om at reducere CO2-udledningen med 70 % inden 2030.
Fem år senere har Green Hub Denmark skabt én fælles platform, hvor offentlige aktører og private virksomheder samarbejder om at facilitere og understøtte test- og demonstrationsprojekter for bæredygtige, grønne løsninger. Partnerskabet driver i dag 12 projekter inden for CO2-fangst, -transport, -anvendelse og -lagring (CCUS), energi-infrastruktur, grønne energidistrikter, grøn omstilling for SMV’er, fjernvarme og internationalisering – med ambitionen om at accelerere den grønne omstilling i Danmark og i særdeleshed i Nordjylland.
Vejen frem mod klimaneutralitet
Siden Klimalovens ikrafttrædelse i 2020 er CCUS blevet et af de vigtigste værktøjer til at nå i mål med 70% reduktionsmålet for udledningen af drivhusgasser, der skal nås senest i 2030.
Region Nordjylland har den højeste CO2-udledning per indbygger i Danmark, hvilket primært skyldes udledninger fra cementproduktion og andre fossile kilder som kraftvarmeværker. Med erhvervsfyrtårnet CO2Vision er Nordjylland blevet udpeget som frontløber i arbejdet med CO2-fangst, -transport, -anvendelse og -lagring (CCUS) til gavn for vækst og beskæftigelse.
Siden 2022 har Green Hub Denmark i CO2Vision-projektet, og sammen med et stærkt konsortium, samlet mere end 50 virksomheder og organisationer for at udvikle en fuld værdikæde indenfor CCUS - og dermed gøre Nordjylland til en international foregangsregion inden for området. Formålet med genanvendelsesøvelsen er at kunne producere fremtidens grønne brændstoffer med indfanget CO2 og brint, lavet på store elektrolyseanlæg, der benytter vedvarende energi.
I projektet er der etableret 17 test og demonstrationssamarbejder rundt om i Nordjylland, hvoraf nogle af de største investeringer inkluderer CO2- fangst- og metaniserings-teknologier ved GrønGas i Hjørring, samt etablering af testanlæg til produktion af brint og metanol ved Port of Aalborg. På tværs af Green Hub Denmarks projekter er der samlet estimeret en årlig CO2-reduktion på 100.000 tons frem mod 2030.
Finansiering omsætter grønne visioner til virkelighed
Den grønne omstilling er ikke kun en miljømæssig nødvendighed, men også en økonomisk mulighed. Green Hub Denmark har spillet en central rolle i at tiltrække finansiering fra både nationale og internationale fonde, hvilket har skabt en reel værdi både regionalt og lokalt – ikke kun i form af CO2-reduktioner, men også gennem investeringer, vækst og arbejdspladser.
Et centralt eksempel er Fonden for Retfærdig Omstilling (FRO), som er en EU-finansieret pulje, der i som i perioden 2021-2027 investerer 636 mio. kr. i projekter, som er særligt udfordret af den grønne omstilling. Green Hub Denmark har bidraget til at hjemtage flere projekter under FRO, hvor midlerne er kanaliseret ud til virksomheder og øvrige interessenter i Nordjylland.
Midlerne anvendes blandt andet til at støtte test- og innovationsforløb, indkøb af maskiner og udstyr og opstart af nye grønne virksomheder, hvilket har skabt et stærkt fundamentet for fremtidens bæredygtige løsninger i Nordjylland.

Et internationalt udstillingsvindue for grønne løsninger
En stor del af Green Hub Denmarks arbejde ligger også i internationale samarbejder med både udenlandske klynger, virksomheder, organisationer og offentlige aktører. I de seneste 5 år har partnerskabet gennemført delegationsbesøg i alle verdenshjørner – fra blandt andet Nord- og Sydamerika, Europa, Asien, og Australien.
Formålet med disse besøg er todelt: Deltagelse i internationale projektsamarbejder sikrer tilførsel af ny viden inden for grøn omstilling og strategisk samarbejde på tværs af landegrænser, samtidig med at nordjyske klimaløsninger inden for blandt andet CO2-fangst, brint, biogas og cirkulær økonomi præsenteres for udenlandske delegationer.
I 2023 arrangerede Green Hub Denmark en delegationstur til Edmonton, Alberta, Canada. Delegationen deltog i en af Canadas største konferencer om hydrogen som drivkraft i den grønne omstilling, samt besøgte centrale aktører i Canadas energisektor – Alberta Innovates som en offentlig innovationsorganisation, der støtter forskning og teknologiudvikling inden for blandt andet brint og CCUS, og C-FER Technologies som et teknologisk institut, der specialiserer sig i test og udvikling af løsninger til energiinfrastruktur under krævende forhold.
Senest i 2024 arrangerede Green Hub Denmark og Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) med støtte fra Energistyrelsen og The Trade Council of Denmark in Australia & New Zealand en delegationstur til Australien med fokus på CO2-fangst, -lagring og -udnyttelse. Delegationen fik indsigt i Australiens tilgang til CCUS, samt hvordan samarbejdet mellem vores to lande kan styrkes til gavn for danske virksomheder og forskningsinstitutter – erfaringer, der nu er samlet i syv centrale læringer og tre anbefalinger til de danske CCUS-aktører og politikere.