16. august 2022

Vækkeuret ringer tidligt om morgenen hjemme hos Lene Espersen. Ikke af pligt eller nød, men af prioritering og lyst. Lene er morgenmenneske og sætter stor pris på de tidlige morgentimer.

Det er ikke tilfældigt, hvordan Lenes dag struktureres. Tværtimod. Lene Espersen lever efter sin egen livsfilosofi - eller lommefilosofi, som hun selv kander mantraet. I korte træk handler det om, hvordan man får mest muligt ud af dagen.

 

Løbeskoene snøres klokken seks, og så er dagen i gang.

 

"Som W.C. Fields sagde: Start dagen med et smil, så er det overstået. Så siger jeg bare i stedet: Start dagen med et smil og fortsæt med at smile," lyder det fra Lene, mens smilet i ansigtet bliver en smule bredere.

 

Mere om lommefilosofien senere.

 

Når der bliver sagt ’Lene Espersen’, hvad tænker du så?

 

Et nærliggende svar vil være ’politik’ eller ’minister’.  Efter 20 år i politik har hun nok skabt dét eftermæle. Men i dag møder man Lene Espersen med en helt ny mission. I 2014 blev det grønne C nemlig byttet ud med en ny hverdag uden for Borgen – en hverdag, der dog på mange måder fortsat kredser om det grønne. I dag er Lene Espersen administrerende direktør for brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder.

 

Men mærkesager og politiske dagsordener har den 56-årige eks-politiker dog ikke helt formået at lægge på hylden. Udover direktørposten er Lene Espersen formand for Green Hub Denmark - en organisation hvis dagorden har en helt særlig betydning for den tidligere minister.

 

Grøn skal være Nordjyllands nye sort

 

Hun ønsker at omdanne Nordjylland til et Silicon Valley for grøn omstilling. Det er den målsætning Lene Espersen og det offentligt-private partnerskab Green Hub Denmark har sat for dagen.

 

En ambitiøs målsætning, men også en målsætning, som Nordjylland - ifølge Lene Espersen - har de helt rigtige forudsætninger for at komme i mål med:

 

”Udover viden og ressourcer besidder Nordjylland den vigtigste dyd, hvis vi skal lykkes med vores mission, nemlig evnen til at samarbejde. Vi er så sindssygt gode til det, og i Green Hub Denmark bruger vi dét aktivt. Både mennesker imellem, men også ved at samle det bedste af to verdener. Vi bruger det bedste fra den private sektor og kombinerer det med styrkerne fra den offentlige,” fortæller formanden.

 

Hvorfor det netop er Lene Espersen, der fik formandsposten i Green Hub Denmark, er der mange årsager til. For Lene selv, var der særligt én ting, der spillede ind, nemlig hendes uskrevne kontrakt:

 

”Grundlæggende mener jeg, at vi har en generationskontrakt, vi skal overholde. Vi skal efterlade en klode til vores børn og børnebørn, som er bedre end den, vi selv overtog. Vi er derfor virkelig på overarbejde nu,” fortæller hun. 

 

Efter 20 år i politik var det endnu engang konkrete mærkesager, Lene jagtede. Og ligesom i sin tid i politik, skulle erhvervslivet vise sig at spille en afgørende rolle.

 

Du kan læse hele artiklen på Vigeur lige her