2. maj 2022

Det har været en hæsblæsende uge i Nordjylland – og det skyldes ikke kun den blæst, som stort set altid er til stede i det nordjyske.

 

I denne uge har det nemlig i høj grad været grønne vinde, som har blæst ind over Nordjylland.

 

Ugen startede med ministerbesøg, og det vidner i høj grad om, at vi langsomt men sikkert er ved at omdanne Nordjylland til et epicenter for grønomstilling. Transportminister Trine Bramsen var forbi Port og Aalborg til indvielsen af den første lastbil, som kan køre på e-metanol. Hun beskrev det som en lastbil, der kommer til at have kæmpe betydning for vores klima og hele den verden, vi lever i – selv om det er store ord i Nordjylland.

 

E-metanollastbilen er et fantastisk eksempel på, hvor langt vi er i Nordjylland, når det kommer til Power2X, og vi behøver ikke pakke det ind i nordjysk beskedenhed. Vi har alt god grund til at vise resten af Danmark såvel som resten af verden, hvad vi kan, når det kommer til grøn omstilling. Igennem Power2X skal vi som bekendt kunne omdanne den grønne strøm fra eksempelvis vindmøller til brændstof, og det er vi allerede godt i gang med i forbindelse med den helt store satsning CO2Vision i Nordjylland.

 

LÆS OGSÅ: Klumme: Vi skal skabe forretning af den grønne omstilling

 

Projektet skal igennem en række testsites arbejde intenst med at indfange, lagre og genanvende CO2, så vi ser det som en ressource fremfor en belastning. Vi har hentet tæt på 100 millioner kroner til at sætte gang i den teknologi, som det kræver at teste og omstille til grønnere løsninger.

 

For vi bliver hele tiden klogere på, hvad der kan lade sig gøre, når det kommer til at tænke grønt – og det var netop, hvad vi gjorde til den første NET ZERO Pathways konference i Aalborg Kongres & Kultur Center. Her kunne vi samle 350 mennesker til oplæg, debat og sparring på tværs af sektorer og brancher – og det bliver langt fra sidste gang, vi gør det.

 

NET ZERO Pathways er kommet for at blive. Der er nemlig nok at tage fat på, når vi skal omstille en række sektorer til grønnere løsninger og dermed sikre både vækst og beskæftigelse.

 

I samarbejde med de fem klynger DigitalLead, Energy Cluster Denmark, Food and Bio Cluster, MARLOG og WE BUILD DENMARK har vi i Green Hub Denmark brugt et helt år på at planlægge og udtænke en hel dag, som igennem oplæg og debatter kunne sætte fokus på det samlede mål: Nemlig en 70% CO2-reduktion i 2030 samt en nettonul-udledning i 2050. Det kræver, at vi arbejder hårdt allerede nu – og ikke først om 5 eller 10 år. Det er nu, vi skal sætte i gang – og det har vi i høj grad gjort i Nordjylland i den forgangne uge.

 

LÆS OGSÅ: Klumme: Lad os så komme i gang

 

Det er et ambitiøst mål, som vi kun kan nå, hvis vi arbejder sammen på tværs af sektorer og brancher. Ambitionen med NET ZERO Pathways er at skabe et forum, hvor vi kan blive inspireret og blive klædt på til handling. For klimaet kræver handling, men det er ikke noget, vi kan gøre alene. Det kræver, at vi lytter til hinanden og bruger hinanden på tværs af fagligheder, kompetencer og viden – og at vi deler det, vi ved, for vejen til en CO2-reduktion går nemlig igennem fællesskab og dialog med fokus på nye samarbejds- og forretningsmuligheder. For hvis vi skal nå i mål med vores høje ambitioner, når det kommer til klimaet, stiller det krav til både erhvervslivet, forsyningssektoren, kommunen og borgerne, som skal løfte i fællesskab. 

 

Datoen for den næste NET ZERO Pathways er allerede i kalenderen. Måske vi ses den 30. marts 2023, når vi igen skal samles og tale om grønne løsninger – og i mellemtiden skal vi arbejde hårdt og målrettet med alle de indsatser for klimaet, som allerede er blevet sat i gang.