Klumme bragt i Energy Supply d. 23. september 2024.
Afsender: Lene Feltmann Espersen, Bestyrelsesformand, Green Hub Denmark.
Der er stor diskussion om energiøerne i Nordsøen. Med god grund, for den grønne omstilling kræver den største omstilling af vores energiinfrastruktur nogensinde. Debatten handler primært om, at prestigeprojekterne er for omkostningstunge, og flere teknologier skal spille sammen i langsigtede forretningsmodeller og imens rykker tidshorisonten sig, ja måske bliver præcis den idé aldrig til virkelighed.
Mens aktørerne diskuterer dette, kan vi glæde os over noget af det, der allerede virker i Danmark. I Nordjylland har initiativrige erhvervsfolk givet os en lille solstrålehistorie og skabt deres egen energiø, blot på land.
I sidste uge var jeg med mine bestyrelseskollegaer fra Green Hub Denmark på besøg hos GrønGas i Hjørring, hvor man arbejder med cirkulær energiproduktion. Ved at koble biogasanlæg, Power-to-X anlæg og grøn strøm fra egne vindmøller, producerer de effektivt e-brændstof. Det hele foregår på en gammel landejendom med svineproduktion, og den integrerede tilgang sparer ikke kun transportomkostninger, men reducerer også prisen på grønt brændstof markant.
Her er man startet i mindre skala, men har på relativt kort tid bevist, at det virker. I forhold til andre projekter er det utroligt spændende, at man kan skabe et integreret energisystem for et relativt beskedent budget. Dette viser, at det er muligt at skabe effektive og økonomisk overkommelige løsninger inden for grøn energi.
Andetsteds i Danmark har Ørsted desværre været nødt til at rulle nogle spændende og visionære projekter tilbage på grund af forskellige udfordringer i rammebetingelserne. Disse udfordringer er i stort omfang imødegået i projektet i Hjørring på grund af mindre investeringsbehov og den integrerede tilgang, hvor næsten hele værdikæden er medtaget i projektet.
I Nordjylland har vi en “can do”-attitude, der gør, at vi får tingene til at ske. Vi er ikke bange for at tage fat og finde løsninger, der virker. Det er denne mentalitet, der har gjort det muligt at skabe en succesfuld energiø på land, midt i Hjørring Kommune.
Dog er det tankevækkende, at det grønne brændstof, der produceres på anlægget, pt. skal eksporteres til Tyskland, fordi der ikke er tilstrækkelig efterspørgsel i Danmark. Dette bør give anledning til refleksion over, hvordan vi kan øge det nationale aftag af grønne brændstoffer og dermed støtte vores egne bæredygtige initiativer.
Det står helt klart allerede nu, at de sektorer der ikke kan elektrificeres, f.eks. den tunge transport til søs og i luften, skal have enorme mængder grønne brændstoffer. En tilgang hvor man tror, man kan ”pick one winner” er ikke kun meget risikofyldt, men vil også sænke hastigheden på den grønne omstilling. Der er behov for så store mængder e-methanol, e-metan, brint osv., at det samfundsøkonomisk klogeste lige nu er at satse på mange teknologier og løsninger.
Vi har brug for en schweizerkniv, der kan åbne flere muligheder samtidig. Lad teknologien blive drevet af lokale stedbundne ressourcer og behov som efterfølgende kan skaleres. Lige nu handler det først og fremmest om at levere konkrete løsninger, så vi begynder at indfri de ambitiøse klimamål et skridt ad gangen.