27. september 2023

I dag drives mange koncerter, festivaler og kulturelle events af dieselgeneratorer, der både støjer og forurener. Det vil Aalborg Kommune gerne ændre på, og derfor er der sat gang i et udviklingssamarbejde med energiklyngen Energy Cluster Denmark og AAU Energy og blevet udviklet et batteri-koncept, der forhåbentlig kan udfase de CO2-belastende generatorer.
 
"I Aalborg Kommune har vi stort fokus på bæredygtighed og på at hjælpe alle vores kulturaktører i den grønne omstilling. For et års tid siden begyndte vi at undersøge alternativer til generatorer, og der var simpelthen ikke nogen grønne strømløsninger på markedet. Derfor tog vi via Green Hub Denmark kontakt til Energy Cluster Denmark og Aalborg Universitet og indgik et samarbejde om at få udviklet en mere bæredygtig, mobil strømkilde" siger Morten Koppelhus, kulturchef i Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune.
 
Gennem det seneste år har Aalborg Kommune, lydeksperter og forskerne fra AAU målt på mange forskellige koncertsituationer og tilpasset løsningen, så den passer ind i kommunens behov. Således kan traileren - med en batteripakke på størrelse med den, der sidder i en Tesla - levere op til ca. 80 kwh. og dermed matche strømbehovet til lyd og lys til koncerter og endagsfestivaler. Ydermere kan batterierne oplades via de 9 påmonterede solpaneler og således levere grøn, CO2-neutral strøm.
 
Mobilitet fører til nye kulturelle oplevelser
Nu er traileren klar til brug og udover at den har en stor batterikapacitet, er den - i modsætning til batteriløsninger i containere, der skal transporteres på lastbil - en meget mobil løsning. Traileren vejer ca. 1.300 kg. og kan derfor transporteres af de fleste personbiler. Dermed kan den indtænkes som strømkilde til mange af kommunens arrangementer og især sikre, at man kan lave kultur, hvor det ellers ikke var muligt.
 
"Jeg er glad for, at vi som kommune selv skubber på den teknologiske udvikling i forhold til den grønne omstilling. Udover at batteritraileren giver os en grønnere samvittighed, når vi afvikler koncerter, så giver den os også nogle nye muligheder for at få bragt koncerter og kulturoplevelser ud på steder, hvor vi ellers ikke kunne komme. Nu kan vi lave 'kultur i natur', og jeg er sikker på, det kan give nogle unikke oplevelser for vores borgere" siger Jes Lunde, rådmand i Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune.


Den grønne batteritrailer skal til sin første eksamen og skabe berigende kulturoplevelser, når sangerinden Dorthe Gerlach giver koncert ved bålhytten ved Skørbæk Søpavillon kl. 16.00 d. 1. oktober, hvor alle er velkomne til at kigge forbi. Koncerten er samtidig startskuddet til en bålhytteturne, der i løbet af 2024 kommer rundt i hele kommunen.
 
Aalborg i den grønne førertrøje
Batteritraileren er et produkt af et bredt samarbejde mellem Kommune, universitet, landsorganisationer og firmaer fra kommunens erhvervsliv og flere af Aalborgs kulturinstitutioner.


"Det glæder mig, at vi i Aalborg Kommune skaber nye, grønne teknologiske løsninger. Vi vil være Europas grønne hovedstad, og det kræver ikke bare ord men handling. Vi kan med den mobile batteri-trailer gøre koncerter og events grønnere, og det skyldes i høj grad vores fantastiske uddannelsesinstitutioner, der nørder og nytænker og deres gode samarbejde med erhvervslivet og myndigheder. For at være førende er det afgørende, at vi udvikler de grønne løsninger sammen", siger Lasse Frimand Jensen, borgmester i Aalborg Kommune.
 
Verdenspremiere med stikkontakt som backup
Til verdenspremieren i Skørbæk ér der backup-strøm at hente i søpavillonen, men allerede til næste arrangement 4. oktober - koncert med Juncker i bålhytten i Tylstrup - køres der helt uden sikkerhedsline, og batteritraileren leverer alt strøm til hele arrangementet.
 
Fakta om batteritraileren
Kapacitet: op til ca. 80 kwh. / 16 amp.
Vægt: 1.300 kg.
Solceller: 9 solpaneler, der kan oplade 4,5 kw i timen.
Opladning: Hvis det er overskyet, kan traileren oplades via stik - 220v eller 16A.
Features: software, der kan udregnet sparet co2, sætte opladning i gang via kabel når det blæser, monitorere og styre forbrug, og meget andet.
Batteritype: LiFePO4-typen, som er uden cobalt.
 
Fakta om koncerten
Artist: Dorthe Gerlach
Sted: Bålhytten ved Skørbæk Gadekær - Halkærvej 81D - 9240 Nibe
Dato: Søndag d. 1. oktober
Tid: Koncertstart kl. 16
Her kan I møde: Aalborg Universitet, udviklerne, samarbejdspartnerne, Aalborg Kommune, rådmand for Sundhed og Kultur, Jes Lunde.
 
Samarbejdspartnerne
AAU Energy
Aalborg Kommune - Kulturafdelingen
Energy Cluster Denmark
GEST - Green Energy Supply Technology
Green Hub Denmark
Sound & Light