Nordjysk samarbejde giver fjernkøling på internationalt niveau. En aftale mellem Region Nordjylland og Aalborg Forsyning baner vejen for et helt nyt forsyningsområde i Aalborg Kommune: Fjernkøling. Fjernkøling følger præcis de samme principper som vi kender det fra fjernvarme, men i stedet for varme i rørene pumpes der koldt vand rundt i rørsystemet.
Aftalen er et resultat af regionens EU-udbud på en samlet køleløsning til det kommende universitetshospital i Aalborg Øst – et udbud som Aalborg Forsyning vandt.
Systemet er designet til en kølekapacitet på 7,3 MW, der svarer til det nye hospitals nuværende behov. 7,3 MW modsvarer den energi, det kræver at indfryse 1900 tons is pr. døgn. Det er muligt at udvide kapaciteten til 11 MW, hvis hospitalet udvides, eller hvis fremtidige kunder tilsluttes systemet.
Fjernkølingssystemet bruger en nærliggende 32 m dyb sø som et koldt reservoir. Pumper placeret ved siden af søen transporterer koldt vand op fra bunden af søen gennem varmevekslere og returnerer vandet til overfladen af søen. På den sekundære side af varmevekslerne afkøles vand og cirkuleres gennem et rørsystem til kølecentralen og videre ud til forbrugerne på hospitalet, hvorefter det returneres til varmevekslerne.
Rørsystemet ligner meget et fjernvarmesystem, hvor vand også cirkuleres og distribuerer varme til forbrugerne, kun i dette tilfælde er vandets temperatur 12 °C og lavere end omgivelsestemperaturen og leverer derfor køling.
Temperaturen på vandet i søen varierer i løbet af året mellem 2 °C og 14 °C. Når vandtemperaturen stiger til over 11,4 °C, startes yderligere kølemaskiner for at sikre, at kølevandstemperaturen aldrig overstiger de lovede 12 °C. Løsningen omfatter også et 1,5 MW backup-system, hvis søvandsforsyningen skulle svigte. Backup-systemet er baseret på varmepumper, der omdanner køleenergien til fjernvarme.
Læs mere om fjernkøling til Nyt Aalborg Universitetshospital her