I 2019 præsenteres den måske mest ambitiøse klimamålsætning i hele verden. Målet er klart: Danmarks første klimalov skal sikre en CO2 reduktion på 70% i 2030.

Hvis det skal kunne lade sig gøre, kræver det, at vi tænker markant anderledes. Det kræver forskning i og udvikling af nye grønne teknologier, forretningsmodeller og løsninger. Men også muligheden for at teste nye ideer og se hvordan de fungerer i praksis.

I podcasten møder du en række ambitiøse virksomheder, uddannelses-institutioner og offentlige aktører for at få svar på, hvordan vi når i mål med den mest ambitiøse klimamålsætning i hele verden.

Introduktion til Den Grønne Omstilling

 

Vil du vide mere om, hvad Den Grønne Omstilling er? Du kan lytte til vores introduktions-afsnit herunder, hvor du kan blive klogere på, hvad vores podcast er for en størrelse.

 

Herefter kan du dykke ned i de mange forskellige afsnit, som alle kredser om, hvordan vi kan understøtte den grønne omstilling.

Episode 20

 

Har du nogensinde udskiftet et par bukser ud med nye, selvom de ingenting fejlede? Hvis du er som størstedelen af danskerne, så er svaret højst sandsynligt ja.

I denne episode taler vi om Fast Fashion, og det gør vi fordi tekstilbranchen har en betydelig effekt på miljøet grundet dets store forbrug af energi, kemikalier og vand samt dets udfordringer med bortskaffelse af brugt tøj på en miljømæssigt forsvarlig måde.

 

Men hvad skal man gøre for at komme det til livs? Episodens gæster mener begge, at der skal reguleres politisk - vi spørger hvorfor samt hvilke udfordringer der er ved det, men vi taler også om, hvorvidt det er forbrugerne eller virksomhederne, der bør tage de første skridt mod en mere grøn industri. Til sidst i episoden spørger vi den administrerende direktør af tøjfirmaet ELSK, hvordan de helt konkret kæmper for bedre og mere bæredygtig mode.

 

Deltagere:
Lars Riis, Founder, CEO og Bomuldskræmmer ved tøjfirmaet ELSK
Arne Remmen, professor i byplanlægning og miljø ved Aalborg Universitet

Episode 19

 

Green washing, green rushing ... listen af grønne begreber er lang, men i denne kan du blive klogere på, hvad der er op og ned. Journalisterne og Forbrugerombudsmanden er nemlig på vagt - det samme er forbrugerne. Indenfor de seneste år er flere og flere virksomheder blevet taget i green washing, som er, når de i markedsføringen bruger flotte ord til at få varen fremstået som mere grøn eller bæredygtig, end den egentlig er, for at få kunderne til at købe mere.

 

Derfor gennemgår vi i denne episode reglerne for og hvad du skal gøre for at undgå at havne på forsiden af landets store aviser grundet green washing. 

 

Deltagere: 

  • Maja Sønderskov Pedersen, uddannet cand. mag. i dansk og kulturforståelse samt bæredygtighedskommunikationsentusiast, formidler, historiefortæller og projektleder by heart ved Alkymedia
  • Susanne Kabel, bæredygtighedsjournalist ved AKKC og ansvarlig for kommunikation omkring NBE
    og tidligere pressechef ved AKKC igennem 15 år

Episode 18 

 

Hvordan fungerer affaldssorteringen i praksis, og hvorfor er det nødvendigt, at vi sorterer vores affald? De to spørgsmål er omdrejningspunktet for denne episode.

 

For i 2023 vil nye regler kræve, at der i alle kommuner og hjem sorteres hele 10 typer affald, hvilket sætter stor krav til specielt borgerne. Der er ingen tvivl om, at det bliver mere besværligt, og umiddelbart har det ikke den store gevinst - udover at man bidrager til den grønne omstilling.

 

Så hvordan får vi borgerne til at sortere i en travl hverdag med karriere og børn? Er vi allerede godt på vej? Og hvilke konsekvenser har det, hvis du eksempelvis smider plast i restaffald?

 

Deltagere:

  • Marianne Bender, underviser og projektleder hos UCN ved energi- og miljøuddannelserne
  • Dorte Ladefoged, affaldsplanlægger ved Aalborg Kommune

Episode 17

 

Havnene både kan og vil gerne bidrage til den grønne omstilling, men hvordan fungerer det i praksis? Det spørger Jakob Sloth Lindeberg direktør ved Skagen Havn Willy B Hansen og Development Consultant ved Port of Aalborg Bjarke Møller om i denne episode.

 

Vejen er dog brolagt med udfordringer - både på kort og lang sigt. Så hvordan vil de løse dem i jagten på deres grønne mål? Vi bliver klogere på, om det overhovedet er en god forretning at stræbe efter en grønnere havn? Og hvordan undgår havnene, at deres visioner ikke bare forbliver visioner, men at rent faktisk bliver eksekveret på dem?

 

Det - og meget mere - får du svar på i denne episode om havnenes rolle i den grønne omstilling.

 

Deltagere: 

  • Willy B. Hansen, havnedirektør ved Skagen Havn
  • Bjarke Grønbæk Møller, udviklingskonsulent ved Port of Aalborg

Episode 16 

 

For første gang nogensinde blev valget i 2019 kaldt et klimavalg, men i år (2022) fylder Ukraine-krigen, inflation og energikrise meget i danskernes bevidsthed.

 

Så spørgsmålet er, hvordan sikrer vi os, at medierne, politikerne og ikke mindst borgerne fortsat tænker og taler klima i den nuværende og i fremtidige valgkampe, selvom andre udfordringer presser på.

 

Til at give dig svar på det, har jeg inviteret lektor ved Aalborg Universitet Mads Peter Klindt i studiet. Sidst i episoden ringer jeg til Klimajournalist Søren Bjørn-Hansen, og spørger ham ind til hvordan medierne kan være med til at sætte klimaet på dagsordenen.

 

 

Deltagere:

  • Mads Peter Klindt, lektor ved Aalborg Universitet 
  • Søren Bjørn-Hansen, journalist ved Klimajournalisterne 

Episode 15

 

I denne episode ser vi nærmere på, hvordan fremtiden for en etisk og bæredygtig produktion ser ud, hvor produkterne er designet til at holde i mange år. I dag er alt for mange produkter designet til at holde i 1-3 år, hvilket skubber til en ”brug-og-smid-væk”-kultur.

 

De store designvirksomheder skal forlænge produkternes levetid – til gavn for både konkurrenceevne og klimaet. Du har formentligt stået med en smartphone i hånden, hvor eksempelvis batteriet eller skærmen er gået i stykker – og i stedet for at skifte den del, ender mange af os med at købe et nyt produkt i stedet for. Men hvem har ansvaret? Forbrugeren eller virksomhederne der producerer produkterne? Det og meget mere får du svar på i denne episode.

 

Deltagere:

  • Jesper Panduro, tidligere ejer og direktør ved Skagerak 
  • Christian Tollestrup, Head of Industrial Design og Associate Professor Ph.D ved Aalborg Universitet

Episode 14

 

Nordjylland har store grønne ambitioner, og flere af aktørerne var på denne smukke solskinsfredag samlet til Tall Ship Races på skibet Shabab Oman II, hvor vi også optog denne episode.

 

CO2Vision er Nordjyllands fælles erhvervsfyrtårn, som er en del af en national udpegning af lokale og regionale fyrtårne for vækst i erhvervslivet. I Nordjylland sigter CO2Vision mod at blive foregangsregion for fangst, anvendelse og lagring af CO2 – også kaldet CCUS, der står for carbon, capture, usage and storage.

 

Bag visionen står: Green Hub Denmark, Erhvervshus Nordjylland, Aalborg Universitet, Aalborg Portland, Arbejdsmarkedskontor Midt/Nord, Energy Cluster Denmark og Business Region North Denmark og et bredt partnerskab af over 50 virksomheder, organisationer, uddannelses- og forskningsinstitutioner og erhvervsfremmeaktører.

 

Vi taler om baggrunden for etableringen af visionen, men også udfordringerne bag og hvordan vi løser dem. Og hvordan sikrer vi os, at vi er på rette vej? Det og meget mere får du svar på i denne episode.

 

Deltagere:

  • Søren Bjerregaard Pedersen, CEO ved Hydrogen Valley 
  • Rikke Drustrup, bæredygtighedskonsulent ved Port of Aalborg

Episode 13

 

I episode 13 har vi inviteret Jan Clement fra Aars Fjernevarme og Jesper Larsen fra Aalborg Forsyning i studiet for at tale om, hvordan vi kan gøre os uafhængige af russerne og hvordan vi bedst muligt overgår til grøn fjernvarme. Vi kommer også til at tale om, hvad det kræver, og omkostninger rent økonomisk såvel som ressourcemæssigt. 

 

Allerede før krigen i Ukraine var Aalborg Forsyning i gang med at omstille til grøn fjernvarme, men med russernes invasion af landet skal der skrues op for tempoet i omstillingen. Krigen har gjort det mere relevant end nogensinde at overgå til grønnere energiformer, for en del af den varme som varmeforbrugerne i Aalborg får fra Nordjyllandsværket, er hidtil kommet fra russisk kul.
        
Deltagere
  • Jesper Møller Larsen, energiforsyningschef ved Aalborg Forsyning
  • Jan Clement, direktør ved Aars Fjernvarme

Episode 12 - del 2/2

 

Dette er anden og sidste episode, hvor vi sender fra Net Zero Pathways. Den nye årlige konference, der stiller skarpt på hvordan den grønne omstilling, forretning og sektorkobling kan gå hånd i hånd.

 

I denne episode kommer du til at høre, hvilken rolle grønne power-2-x brændstoffer i fremtiden kommer til at spille i den tunge vejtransport.  I dag står den tunge vejtransport, nemlig for 25 % af den danske transportsektors samlede CO2 udledninger.

 

Du kan desuden blive klogere på, hvordan vi gør data grønnere samt hvordan vi sørger, at datacentrene ikke overbelaster vores elforsyning, og på den måde undgår at Danmark risikerer at mangle strøm i stikkontakterne.

 

Bag Net Zero Pathways står Aalborg Kongres & Kultur Center, Green Hub Denmark og flere af Danmarks grønne erhvervsklynger: DigitalLead, Energy Cluster Denmark, Food & Bio Cluster, MARLOG og WE BUILD DENMARK. Alle med et ønske om at vise mulighederne for tværgående samarbejder og forretningsmodeller i forbindelse med den grønne omstilling, der bidrager til at nå den danske målsætning om 70 % CO2-reduktion i 2030.

 

Deltagere:

  • Joakim Bansholm Nilsson, forretningsudviklingschef ved Volvo Trucks
  • Henrik Gudmundsson, seniorkonsulent hos Concito
  • Alexander Russo, Domain Solution Executive ved KMD
  • Kim Behnke, udviklingschef ved Dansk Fjernvarme 

Episode 12 - del 1/2

 

Dette er den første af to episoder, hvor vi sender fra Net Zero Pathways. Den nye årlige konference, der stiller skarpt på hvordan den grønne omstilling, forretning og sektorkobling kan gå hånd i hånd.

 

I denne episode stiller vi skarpt på, hvilken rolle erhvervslivet har i den grønne omstilling. For hvordan hvordan baner vi vejen for, at erhvervslivet kan accelerere den grønne omstilling? Der skal sættes politiske rammer, som kan få grøn omstilling, vækst, jobs og eksport til at gå op i en højere enhed.

 

Den dag i dag står byggeriet i Danmark for næsten en tredjedel af landets samlede drivhusgasudledning. Træ og træbaserede produkter, herunder træfibre, er fornyelige ressourcer, og et øget brug af dette materiale i byggeriet kan bidrage til at reducere en bygnings CO2-aftryk betydeligt.

 

Bag Net Zero Pathways står Aalborg Kongres & Kultur Center, Green Hub Denmark og flere af Danmarks grønne erhvervsklynger: DigitalLead, Energy Cluster Denmark, Food & Bio Cluster, MARLOG og WE BUILD DENMARK. Alle med et ønske om at vise mulighederne for tværgående samarbejder og forretningsmodeller i forbindelse med den grønne omstilling, der bidrager til at nå den danske målsætning om 70 % CO2-reduktion i 2030.

 

Deltagere:

  • Lene Espersen, bestyrelsesformand i Green Hub Denmark
  • Michael Zöllner, Managing Director ved Danmarks Grønne Investeringsfond
  • Flemming Hynkemejer, CEO ved Convert
  • Mads Frimann Olesen, klimapartner ved Hedeselskabet

Episode 11

 

I episode 11 bliver du konfronteret med spørgsmålet: Vil du have en vindmølle i baghaven?

 

Afsnittet er en diskussion om grøn omstilling og naturhensyn. Undersøgelser viser, at danskerne er positive overfor grøn energi, men hvordan hænger det så sammen med, at hvert femte planlagte vindmølle er blevet droppet i perioden 2009-2020, primært pga. borgerprotester? I denne episode taler vi med et skarpt panel om fænomenet NIMBY, der står for "Not In My Back Yard".

 

NIMBY beskriver modstanden mod store forandringer i ens nærområde, men ikke i andres. En modstand som politikere og aktører i vindmølleindustrien er nødt til at tage stilling til, når de skal placere den næste vindmøllepark.

 

Spørgsmålet er, er der helt ærligt ikke en dobbeltmorale i, at vi gerne vil have grøn energi, men ikke hvis det påvirker os selv? Og kan vi i sidste ende risikere, at NIMBY effekten kan bremse den grønne omstilling i sådan en grad, at det bliver svært at nå de ambitiøse mål?

 

Deltagere:

  • Kell Agerbo, Leder Plan - Byg - GIS - Miljø hos Jammerbugt Kommune
  • Søren Rosenberg, Danmarks Naturfredningsforening
  • Niels Mejholm, Dansk Vindenergi

Episode 10

 

I episode 10 stiller vi spørgsmålet: Hvorfor drejer vindmøllen ikke?

Har du nogensinde kørt forbi en vindmøllepark en blæsende dag og tænkt: "Hvorfor drejer vindmøllerne ikke?" Netop det spørgsmål tager vi udgangspunkt i i dette afsnit, hvor tre eksperter fra Wind Danmark, Energinet og Brintbranchen er med i studiet. For i alt producerede de danske vindmøller 3,7% mindre strøm end de kunne have gjort i 2021, simpelthen fordi de stod stille.

 

Hvad er grunden til det? Skal vi ikke bruge den grønne strøm, som møllerne producerer? Og har vi ikke brug for i den grønne omstillings tjeneste, at vindmøllerne kører 24/7? Det og meget mere kommer vi ind på i denne episode.

 

Deltagere:

  • Søren Klinge, Elmarkedschef, Wind Denmark
  • Adriana Guerenabarrena, chef for regulering og analyse, Brintbranchen
  • Martin Hartvig, senioringeniør, systemperspektiv, Energinet

Episode 9

 

I episode 9 taler vi om cirkulær grøn produktion - nærmere bestemt, hvilket potentiale der ligger gemt, men også de udfordringer Rockwool, Better World Fasion og andre virksomheder, der arbejder med cirkulær produktion, møder. Vi spørger også gæsterne, om det fremadrettet vil være et krav fra forbrugere, kunder og samarbejdspartnere at virksomheder tænker cirkulere processer ind i deres forretning?

 

Deltagere:

  • Mette Mosgaard, lektor på Institut for Planlægning på Aalborg Universitet
  • Susanne Kuehn, Public Affairs Manager ved ROCKWOOL Nordics
  • Reimer Ivang, adm. direktør hos Better World Fasion

Episode 8

 

I episode 8 taler vi om en af de helt store klimasyndere: luftfart. Helt specifikt taler vi om, hvordan flytransport skal gå fra at være en af de helt store syndere til i stedet at bidrage positivt til den grønne omstilling. Hvilke muligheder og udfordringer står vi overfor? Og skal vi som forbrugere være indstillet på højere priser i takt med, at flybrændstoffet bliver grønnere?

 

Deltagere:

  • Niels Hemmingsen, CEO ved Aalborg Lufthavn
  • Lasse Rosendal, professor og institutleder på Institut for Energiteknik ved Aalborg Universitet

Episode 7

 

I episode 7 dykker vi sammen ned i CO2 fangst og anvendelsen af det - helt konkret de muligheder og udfordringer vi står overfor. For der skal ikke herske tvivl om, at der lægger et kæmpe uforløst potentiale, som har store samfundsøkonomiske gevinster, men også en stor betydning for om vi når målet om en 70% co2 reduktion inden 2030.

 

Deltagere:

  • Thomas Uhd, Head of Sustainability & External Relations ved Aalborg Portland
  • Jens Therkelsen, erhvervskonsulent ved Thisted kommune
  • Michael Stie Laugesen, projektchef ved Green Hub Denmark

Episode 6

 

I episode 6 taler vi om, hvad grøn erhvervsturisme er, og hvorfor det er vigtigt at prioritere i den grønne omstilling. Vi kommer ind på hvordan Nordjylland skal udnytte og brande sig på sine grønne styrkepositioner overfor erhvervsturisterne, og hvorfor det er vigtigt, at vi tør fortælle verden, hvad vi kan, og hvilke ambitioner vi har, selvom vi blot er en lille brik i det store puslespil.

 

Deltagere:

  • Nicolaj Holm, CEO ved Aalborg Kongres og Kultur Center
  • Tonny Skovsted Thorup, adm. direktør i Destination Nord
  • Finn Mortensen, direktør ved State of Green, der til sidst i episoden er med på en forbindelse fra København

Episode 5

 

I episode 5 taler vi om hvor stor betydning, vi som borgere har i den grønne omstilling, og hvordan vi konkret bliver involveret. For er motivation nok, hvis der skal nye tiltag til? Eller hvad skal der generelt til for at ændre en konkret adfærd hos borgerne? Og er det overhovedet muligt i en travl hverdag med karriere og familieliv?

Deltagere:

  • Line Nørmark, partner i virksomheden Transition
  • Zacharias Brix Madsen, Grøn Agent ved Aalborg Kommune
  • Poul Rask Nielsen, tidligere projektchef ved Energibyen Frederikshavn, men i dag specialkonsulent hos Hjørring Kommune

Episode 4

 

I episode 4 skal vi tale om landbrugets ressourcer i den grønne omstilling og kommer bl.a. ind på de danske styrkepositioner indenfor grønt og bæredygtig landbrug, samt hvilken retning landbruget skal fremadrettet for at spille en fremtrædende rolle i målet om at nå en 70% CO2 reduktion i 2030.

Hør også hvad der blev svaret til spørgsmålet om, hvorvidt der er et reduktionspotentiale ved at dyrke økologisk fremfor konventionelt.

 

Deltagere:

  • Thorkild Frandsen, teamleder ved Food & Bio Cluster Denmark
  • Carl Christian Pedersen, landmand og formand for landboforeningen AgriNord

Episode 3

 

I episode 3 kan du blive klogere på, hvor stort potentialet er i genanvendelse, men også hvordan man ser det som en vigtig ressource til at nå regeringens mål om 70% CO2-reduktion i 2030.

 

Deltagwere:

  • Franz Cuculiza, Managing Director ved Aage Vestergaard Larsen, Nordens største virksomhed indenfor genanvendelse af plast
  • Kim Thygesen, COO hos Modern American Recycling Services, som du vil høre blive omtalt som M.A.R.S

Episode 2

 

I episode 2 får vi svar på, hvad der gør, Nordjylland attraktiv som lokaliseringssted for virksomheder, men også hvilke nødvendige indsatser og investeringer der skal til for at få nye virksomheder med innovative produkter trukket til Nordjylland og være en del af den grønne omstilling.

 

Deltagere:

  • Anders Korsgaard, CEO hos Blue World Technologies, der producerer brændselscellesystemer til transportsektoren
  • Jeppe Faber, Commercial Manager, Real Estate fra Port of Aalborg

Episode 1

 

I afsnittet spørger vi bl.a. Michael, hvad det kræver af Aalborg Portland, Danmarks største enkeltudleder af CO2 at levere de reduktioner på minimum 660.000 tons CO2 som de i en aftale med regeringen har forpligtet sig til. Og så vil Michael og Søren give os svar på, hvorfor CO2 fangst og Power2X er uundgåeligt ift. at nå det ambitiøse mål på 70% reduktion inden 2030.

 

Deltagere:

  • Michael Thomsen, Managing Director ved Aalborg Portland - Danmarks eneste cementfabrik
  • Søren Bjerregaard, CEO ved Hydrogene Valley, der tager initiativ til og gennemfører projekter og forretningsmodeller til afdækning af, hvordan brint og biogas kan fremme den grønne omstilling

Lyt med herunder:

 

                

 

Produceret i samarbejde med Jakob Sloth Linneberg, Ugli Fruit Productions

 

Vil du vide mere om vores podcast? 

Mette Larsen

Kommunikationskonsulent, BusinessAalborg

Mette Larsen