"Vi er så tæt på at være CO2-neutrale, som man kan være, fortæller Poul Kristensen.


Han kan samtidig fortælle, at selskabet – inden energiprisernes himmelflugt – havde fået varmeprisen ned i et leje, der var til at have med at gøre – selvom den stadig ikke helt god endnu. 

 

Elenas indtog på Mors

Dengang i 2018 havde Poul Kristensen vendt hver en sten og kigget sig grundigt om efter løsninger, der kunne være med til at holde varmeprisen i ro, når grundbeløbet bortfaldt.

 

Han havde kigget i varmeforsyningsloven, på omkostninger og effektiviseringer på selskabets fire værker og i den rådgivningspulje, som Energistyrelsen havde etableret til de nødlidte værker, der skyllede op på stranden i kølvandet på grundbeløbets bortfald.

 

Men ingen løsning lå lige for – indtil Poul Kristensen mødte Hanne Skovby, projektleder på projektet INDDHEAT. 

 

Med en halv million kroner fra Hanne og Elena i hånden kunne Poul Kristensen tage hjem til Mors og svinge tryllestaven over varmeselskabets værk i Hvidbjerg, der var det sidste i rækken af værker, der stod ansigt til ansigt med den grønne omstilling.

 

Scenarie på scenarie

Før pengene fra Elena landede på Poul Kristensens bord, havde selskabet altså kigget sig lidt omkring for at finde en løsning. Men med støtte fra INDDHEAT blev det muligt at gå endnu mere i detaljen og koble flere scenarier for værket i Hvidbjerg på.

 

Lige fra solvarme til varmepumpe til de to små vindmøller, som varmeværket ejer, biomasseværk og udnyttelse af overskudsvarmen fra biogasværket, en luft-til-vand-varmepumpe og nogle forskellige variationer derimellem.

 

"Rambøll stod for rådgivningen, som skulle klarlægge om varmepumpen var den rette vej. Vi har modtaget rådgivning til scenarieundersøgelser, hvor der var 7-9 scenarier i spil, rådgivning i forbindelse med udbud og indtil selve byggefasen. Det har kørt ganske fint, og vi har haft et godt samarbejde med Rambøll", siger Poul Kristensen.

 

Og netop scenarieanalysen var det som selskabet fik med i forbindelse med Elena.

 

"Den havde vi ikke kunnet lave selv, hvis vi skulle have brugt egne midler", siger Poul Kristensen.

 

Tilfreds med valget

Poul Kristensen står nu med en stor luft-til-vand-varmepumpe, leveret af Verdo, og er meget glad for, at det blev udfaldet af scenarieanalysen. Han understreger, at det for varmeselskabet har givet et godt beslutningsgrundlag, at der blev koblet rådgivning på. 

 

"Vi har reduceret den store udfordring, vi havde i forbindelse med grundbeløbets bortfald. Uden omstilling i Hvidbjerg, havde vi været nødt til at lukke. Det havde givet Danmarks højeste varmepris. Vi havde selv talt om en varmepumpe, men rådgivningen har givet et ordentligt beslutningsgrundlag. Nu har vi fået lavet den grønne omstilling, og er så tæt på at være CO2-neutral, som man kan være", siger Poul Kristensen.

 

Da man evaluerede projektet hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker i efteråret 2021 var varmeproduktionen med den nye varmepumpe i Hvidbjerg ca. 4.000 kr. billigere pr. forbruger end den gennemsnitlige pris for de tre andre værker. På daværende tidspunkt gav det et prisfald til alle forbrugere.

 

I starten af 2022 står Sdr. Herreds Kraftvarmeværker desværre overfor at varsle en prisstigning til forbrugerne pga. de høje energipriser, men man håber, at priserne vil falde igen i løbet af 2022.