TV2 Nord 4. maj 2020
Fem milliarder og 5.000 nye jobs: Vil være Silicon Valley for grøn omstilling. Storstilet satsning skal gøre Aalborg og Nordjylland til grøn omstillings svar på Silicon Valley. Grøn omstilling skal være vejen ud af coronakrisen, og Nordjylland har alle de nødvendige ingredienser.
- Vi har alle ingredienserne til noget stort, og man skal turde drømme det for at gøre det.
Erhvervsdirektør i BusinessAalborg, Tonny Thorup, er yderst begejstret for det nye projekt Green Hub Denmark.
Et projekt på tværs af forsyningsområder, erhvervsliv og forbrugere.
Med afsæt i grøn omstilling vil Aalborg og Nordjylland forsøge at opnå prædikatet, grøn omstillings svar på Silicon Valley, området i Californien der gennem mange år har været anerkendt som et af de fremmeste steder, når det drejer sig om techudvikling.
Green Hub Denmark har været i støbeskeen allerede før coronapandemien ramte, og nu skal den grønne omstilling så forsøge at blive en vækstmotor, der kan hjælpe Nordjylland på fode igen.
- Vi er allerede verdensmestre i grøn omstilling og grøn teknologi. Vi har alle de ingredienser, der skal til siger Tonny Thorup.
Folkene bag projektet har allerede omkring fem milliarder klar.
Efter planen vil det ende med, at der skabes 5.000 nye nordjyske arbejdspladser. Kort sagt skal Nordjylland være rugekasse for grønne løsninger.
De forskellige løsninger skal både udvikles og afprøves i det nordjyske. Konkret skal omkring tre milliarder bruges til at Nordjyllandsværket konverteres til grønne energiformer.
Der vil også blive etableret en erhvervspark på Aalborg Havn for virksomheder med fokus på bæredygtighed.
Dygtige forskere
På Aalborg Universitet er der rigtig mange forskere, som har et speciale, der netop kan bidrage til grøn omstilling, og det er en af årsagerne til, at projektet nu ser dagens lys.
- Vi har nogle af verdens bedste forskere inden for flere områder, og mange folk i udlandet kender faktisk vores folk bedre, end vi selv gør, siger Tonny Thorup.
Der er også allerede mange udviklings- og testområder til nye energiløsninger i det nordjyske. Nye løsninger er påkrævet, hvis regeringens mål om en 70 procent reduktion af Co2 inden 2030 skal lykkes. Her vil Green Hub Denmark gerne spille en central rolle.
Milliarder skal yngle
Finansieringen på de fem milliarder er altså allerede på plads, men projektet håber også at få fingre i nogle af de midler, der er afsat til netop grøn omstilling fra EU´s side af.
- Vi skal have vores penge til at yngle. Vi skal helt sikkert til Bruxelles for at bevise, at vi altså kan nogle grønne tricks, som resten af verden også har brug for, siger Tonny Thorup.
Hos Dansk Industri bakker de op om det grønne projekt.
- Den grønne omstilling er i fuld gang både herhjemme og internationalt. Selvom vi i Danmark er godt med i form af eksport af bæredygtighedsfremmende produkter og løsninger, skal vi blive endnu bedre og endnu mere innovative over de kommende år. Konkurrencen er hård, og der er brug for et tæt samarbejde mellem offentlige og private parter, hvis vi skal lykkes med både at omstille vores energisektor og konsolidere os som verdensførende inden for intelligente, bæredygtige løsninger, siger formand for Dansk Industri, Lars-Peter Søbye, i en pressemeddelelse.
Arbejdet med Green Hub Denmark er allerede så småt skudt i gang. I første omgang arbejdes der med en tidshorisont på otte til ti år.
Læs også artiklen direkte på TV2 NORD