17. august 2020

Før sommerferien blev det bæredygtige partnerskab Green Hub Denmark lanceret. Det erklærede mål er at skabe grønne job og vækst i kølvandet på corona-krisen ved at gøre Nordjylland til det bedste sted i verden at udvikle, teste og demonstrere nye grønne løsninger.

 

Allerede nu slutter samtlige nordjyske kommuner og Region Nordjylland sig til partnerskabet, hvilket øger investeringerne med 2,5 milliarder kroner. Det bringer den samlede  investering i Green Hub Denmark op på cirka 7,5 milliarder kroner. Et initiativ, der ikke er til at overse, når det kommer til bæredygtig udvikling i Danmark. Og det er da også parternes ambition at være en væsentlig brik i regeringens erklærede mål om at reducere Danmarks forbrug af CO2 med 70 % inden 2030.


- Med en samlet region bag samme mål står vi allerede nu meget stærkere end vi overhovedet havde turde drømme om. Vejen til at skabe varige klimaløsninger går gennem samarbejde og tænkning på tværs - og det viser vi netop med dette forpligtende partnerskab, at vi er i stand til i Nordjylland, siger Michael Stie Laugesen, der er projektchef for Green Hub Denmark.


Alt indenfor en times afstand
Når de nordjyske kommuner så massivt mener at kunne tage den grønne førertrøje, så er det fordi, der indenfor en relativt kort geografisk afstand - én time på tværs af regionen - er alle muligheder for test og demonstration af grønne teknologier i praksis: vindmølletestcentret i Østerild, et af Danmarks største biogas-anlæg i Vrå, det første kraftvarmeanlæg i verden, der kombinerer koncentreret solenergi med en biomassekedel i Brønderslev, et fuldskala elektrolyseanlæg i Hobro, der kan lagre grøn strøm, test af bølgeenergi i Hanstholm og store varmepumper til fjernvarme i Frederikshavn.

 

Hertil kommer, at Aalborg Forsyning og Himmerland Boligforening, der også er partnere i projektet, giver adgang til at teste løsningerne direkte hos forbrugerne. Og så stiller Aalborg Universitet 400 energiforskere til rådighed for initiativet.


- Selvom vi er nordjyder, så har vi ret store armbevægelser, når det kommer til grøn omstilling. Alle vi nordjyske borgmestre og Region Nordjylland har netop givet hinanden håndslag på, at Nordjylland skal være fossilfrit i 2040. Derfor giver det rigtig god mening, at vi nu stiller os samlet bag Green Hub Denmark og kaster alle kræfter i at gøre Nordjylland til den grønne innovations epicenter, siger Mogens Christen Gade, der er borgmester i Jammerbugt Kommune.

 

Han er samtidig formand for Business Region North Denmark (BRN), der er det erhvervspolitiske samarbejde mellem de nordjyske kommuner og Region Nordjylland, som nu også bliver en aktiv del af Green Hub Denmark.


Her findes det næste vindmølle-eventyr
Det er Green Hub Danmarks ambition, at den samlede pakke, som Nordjylland nu tilbyder, vil være så attraktiv, at virksomheder fra både ind- og udland vil kigge til Nordjylland, når det næste vindmølleeventyr skal udvikles.
Udviklingen er allerede godt på vej med store spillere som blandt andet Hydrogen Valley i Hobro, der er en af de største europæiske spillere, hvad angår flydende el, der forventes at få et gennembrud de kommende år som alternativ til fossile brændstoffer i fx biler.


- Green Hub Denmark er et meget ambitiøst initiativ med en stærk partnerkreds. Nordjylland har altid været gode til at få komplekse grønne systemer til at blive valideret i virkeligheden, og denne kompetence stiller vi nu samlet til rådighed for resten af verden. Netop demonstrationen af nye teknologier bliver et vigtigt skridt for Danmark mod 70% CO2 reduktion i 2030, så vi er ovenud lykkelige for at Business Region North Denmark har valgt at medfinansiere vores vision, siger CEO i Hydrogen Valley, Søren Bjerregaard Pedersen.

 

Bragt hos Nordjyske