29. november 2024

Alting foregår i netværk

I Pouls team er de otte fuldtidsansatte samt to studentermedhjælpere, der arbejder med fx energi- og klimahandlingsplaner, grøn mobilitet, affald og reparationscafe, klimakommunikation, fjernvarme og kommunens energiråd.

 

Poul beskriver samarbejde som et nøgleord for afdelingen:

 

”Alting foregår i netværk. Vi arbejder altid sammen med nogle andre, og når vi fx sidder med sol- og vindmølleprojekter, sidder der en gruppe på 6-8 personer og behandler det på tværs af forvaltninger. Det høster vi meget kvalitet og effektivitet på,” fortæller Poul.

Stedbundne udfordringer vendes til muligheder

 

Poul er ikke i tvivl om, at CO2 er vores største udfordring lige nu, men understreger også, at det er fremtidens guld. Og det har flere spottet i Hjørring Kommune.

 

I dag har kommunen syv biogasanlæg, og blot i løbet af 2024 er der bygget to pyrolyseanlæg i kommunen, og flere af biogasanlæggene arbejder med etablering af fangst af biogen CO2. Landbruget skal reducere deres udledninger markant, men her vender man de stedbundne udfordringer til muligheder. (Husk link til biogas-artikler på web)

 

”For at lykkes med omstillingen er der nødt til at være aktører, der kan og vil. Og dem har vi i Hjørring Kommune. Tingene igangsættes ikke fra rådhuset, men det er vores pligt at hjælpe med at bane vejen, så tingene kan lykkes,” siger Poul.

 

Her roser Poul de lokale politikere, som har set potentialet for erhvervsudvikling og f.eks. har godkendt, at 22 sol- og vindprojekter skal behandles ift. myndighedsgodkendelse. Hvis alle projekter realiseres, svarer det til 1,4 GW.

 

”Det første spørgsmål, vi får fra virksomheder, der gerne vil etablere sig i kommunen er: har I grøn energi? Det er et vigtigt konkurrenceparameter. Vi ved, at forbruget vil stige meget, fx i Hirtshals pga. virksomhedsudvikling og skibsfart. Så giver det mening, at vi er forberedt,” siger Poul.

 

Læs mere om biogasrevolutionen i Hjørring Kommune

 

Find artikelserien her

Hvad giver det jer at være med i Green Hub Denmark?

 

Poul er ikke i tvivl om, at det giver mening, at vi arbejder sammen på tværs af regionen:

 

”Som kommune er man lille, og det giver ikke mening at lave parallelløb. Det giver bedst mening at profilere Nordjylland i fællesskab som samlet område for grøn omstilling. Det lykkes vi med i Green Hub Denmark.”

 

Poul beskriver, at man via de ugentlige møder får pulsen på resten af Nordjylland;

 

”Vi har opbygget et fagligt tillidsbaseret netværk. Det tager tid at opbygge den tillid, men den har vi. Vi ringer meget til hinanden.”

 

Der kommer mange nye begreber og meget er uprøvet inden for den grønne omstilling. Den flok, der arbejder med det, skal gøres trygge ved de ord og teknologier, der kommer. Det beskriver Poul som et fælles ansvar, hvor partnerne i Green Hub Denmark hjælper hinanden.

 

Her nævner Poul også konferencen NET ZERO pathways som et sted, hvor vi griber tidens begreber og får nogen til at forklare det. Og i forlængelse heraf beskriver Poul Green Hub Denmark som et meget hands on-partnerskab:

 

”Rigtig meget bliver omsat til handling. Det er ikke en skriveproces. Det bedste eksempel heroppe er et tilskud til et brintanlæg, og i dag står der et brintanlæg hos GrønGas. Handlingerne kommer hurtigt og bliver til virkelighed,” siger Poul.

 

 

Læs artiklen om GrønGas, som har været på en rejse fra at være et traditionelt biogasanlæg til i dag at være en energiø

Hvad bidrager I med i Green Hub Denmark?

Til spørgsmålet om Hjørring Kommunes bidrag kommer Pouls svar klart og tydeligt: ”Indstillingen”.

 

Poul har været aktiv i partnerskabet fra start og bl.a. taget et medansvar for at få internationalisering op at køre og har været en af de bærende kræfter i arbejdsgruppen omkring dette:

 

”Det handler om at tiltrække internationale delegationsbesøg til regionen. Der er kvalitet i, at man kan besøge en hel region. Der er næsten intet, vi ikke kan dække i regionen, fordi vi arbejder sammen. Det er spændende at være med i den udvikling omkring internationalisering,” siger Poul.

Hvad skal I arbejde med i 2025?

I 2025 bliver der stort fokus på udvikling af hele værdikæden omkring biogas, hvor flere projekter er godt på vej. Herudover er der et Power-to-X anlæg på vej i Hirtshals samt forhåbentlig størstedelen de 22 energianlæg.

 

”Vi har også gang i erhvervsudvikling indenfor food and feed. Vi skal undersøge, om vi kan få en kaskadeudvikling i gang med grøn omstilling på det område. Men helt overordnet skal vi fokusere på at bringe parter sammen, som ikke ved hinanden eksisterer. Og så skal projekterne nok opstå,” slutter Poul.